“Besin Alerjileri ve Alerjen Yönetimi” sempozyumu çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
11 Mayıs 2021 | 14:59

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplu Beslenme Sistemleri Ana Bilim Dalı tarafından 28 Nisan 2021 tarihinde düzenlenen “Besin Alerjileri ve Alerjen Yönetimi” sempozyumu çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Saniye Bilici’nin yaptığı etkinliğe konuşmacı olarak, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eda Köksal, Dr. Öğr. Gör. Emine Yassıbaş, Arş. Gör. Sabriye Aslan, Arş. Gör. Menşure Nur Çelik, Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Öğr. Gör. Samim Saner, Alerji ile Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Ceylan katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Eda Köksal,  son 20 yılda gittikçe artan çocukluk çağındaki besin alerjilerine ve nedenlerine dikkat çekmek, besin sanayinde alerjen yönetiminin önemine değinmek ve bu konudaki toplumsal farkındalığı arttırmak, multidisipliner bir yaklaşımla diyetisyenin besin alerjilerinin tıbbi beslenme tedavisi ve bu süreçlerde uyumun arttırılmasındaki rolünü vurgulamak amacıyla sempozyumun düzenlendiğini belirterek tüm konuşmacılara ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.

 “Besin Alerjileri Nedir, Ne Değildir?“ başlıklı sunumunda alerji ve besin alerjisi kavramlarının tanımına, vücuttaki reaksiyonlarına, çocuklara yansıyan etkilerine, besin alerjilerinin olası nedenleri ile görülme sıklığına, beslenme ile besin alerjilerinin riskinin azaltılma yollarına ve besin alerjilerinin tanısına değinen Dr. Öğr. Gör. Emine Yassıbaş, “Besin alerjilerinin yönetiminde en önemli silahın beslenmenin düzenlenmesi” olduğunu belirterek “diyetisyenlerin alerjen yönetiminde sağlık ekibinin kilit elemanı” olduğunu ifade etti.

“Gıda Sanayinde Alerjen Yönetimi” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Öğr. Gör. Samim Saner, derneklerinin amaç ve misyonuna, uluslararası kurumlarla olan iş birliklerine ve bilimsel çalışma ve yayınlarına değinerek, gıda sanayinin önemli bir tehlike olan alerjenler konusunda özellikle çapraz bulaşı önlemeye yönelik gıda güvenliği sistemleri kapsamında çaba ve faaliyetler gösterdiklerini belirtti. Bu konuda gerek ulusal gerekse uluslararası standartlarla alerjen kontrolünün sağlandığı, etiket beyanlarının önemi, özellikle gıda sanayi ve yemek hizmetleri çalışanlarının bu konulardaki farkındalığının arttırılması ve eğitimlerinin sağlanmasının önemine değinen Sayın Saner, 0.02 mg lık bir bulaşın kontrolünün bile hayati önem taşıdığını vurguladı.

“Ebeveyn ve Diyetisyen Gözüyle Alerjik Çocuğa Yaklaşım: Tecrübe Aktarımları” konulu sunumda konuşmacı olarak yer alan Alerji ile Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Ceylan, derneğin oluşumundan ve amacından bahsederek ailelerin bu konuda doğru bilgiyi doğru platformdan elde etmesinin ne kadar önemli olduğunu bu anlamda yapılan bu etkinliğin çok kıymetli olduğuna değindi. Sayın Ceylan gıda sanayinin alerjen maddeler için ikame gıda/ürünlerin geliştirilmesinde ve hastalara alternatif sunulmasında önemli role sahip olduğunu vurgulayarak bu konuda Alerji ile Yaşam Derneğinin katkıları ve multidisipliner yaklaşımla hazırlanan “Alerji Dostu Tarifler” kitabına değindi. Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Sabriye Aslan hem diyetisyen hem de alerji hastalığı olan bir çocuğa sahip bir ebeveyn olarak yaşadığı süreçlerden ve buna yönelik tecrübe ve deneyimlerinden bahsetti. Arş. Gör. Menşure Nur Çelik ise sağlık ekibinin bir parçası olarak diyetisyenlerin hem alerji teşhisinin konulmasında hem de tedavisinde eliminasyon diyetlerinin uygulatılmasındaki rolünden bahsederek, ebeveynlerin ve çocuklarının bu sürece uyumunun sağlanmasında diyetisyenin önemine değindi. Sunumların ardından etkinlik soru cevap kısmıyla sona erdi. 

 

 

background image