Tanıtım

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 2009 yılı itibarı ile eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Programın süresi 8 yarıyıl ve dili Türkçedir. Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi olmak üzere dört anabilim dalından oluşmaktadır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü programının amacı, toplumun yeterli ve dengeli beslenmesi ile sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla, yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki bilgilerini uygulayan, geliştiren, araştırmacı ve yenilikçi, evrensel düşünce ve değerlere sahip “Diyetisyen” yetiştirmektir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü eğitim programı Yükseköğretim Kurumu Beslenme ve Diyetetik Çekirdek Eğitim Programına (ÇEP) uygun olarak teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır. İlk üç yıl mesleki alt yapıyı oluşturmaya yönelik teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. İlk yıl temel tıp bilimleri (anatomi, fizyoloji, tıbbi biyoloji ve genetik) dersleri verilerek sonraki yıllarda meslekle ilgili alan derslerine temel oluşturulmaktadır. Aynı zamanda mesleğe giriş derslerinde etik prensipler, mesleğin tarihçesi, temel uygulama alanları gibi meslekle ilgili bilinmesi gereken konulara yer verilmektedir. Üçüncü sınıfın sonunda yapılan yaz stajına ek olarak son sınıfta dört anabilim dalının çalışma alanlarını kapsayan farklı hastane, kurum ve kuruluşlarda yürütülen dört farklı uygulama dersinde haftada en az 24 saat pratik olmak üzere 7 hafta süre ile uygulama yapılmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 8 yarıyıldaki tüm zorunlu ve seçmeli dersleri başararak, 240 AKTS'yi tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olan diyetisyenler birçok alanda istihdam olanaklarına sahiptir. Bu alanlardan bazıları yataklı tedavi kurumları, renal bakım üniteleri, diyabet eğitim merkezleri, enteral-parenteral beslenme ekibi, özel beslenme ve diyet merkezleri, toplu beslenme sistemleri (kreşler, okullar, yemek fabrikaları, otellerin yiyecek içecek servisleri, toplu beslenme yapan tüm kurumlar vb.), gıda sanayisi, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşları, ana çocuk sağlığı merkezleri, aile sağlık merkezleri, yaşlı bakım merkezleri, spor merkezleri, eğitim ve araştırma kurumlarıdır.

 

background image